הרצאה שלישית בסדרה: מתקיעות לתנועה
"אחת ועוד אחת שווה שלוש"
הקשר הטיפולי כמנוע של התהליך הטיפולי
יום שלישי 16.4.24 בין השעות 20.30-22.00
מרצה: גב' אילנה בן-חיים
תקיעות ותנועה משמשות בערבוביה בתהליך הטיפולי ומהוות חלק בלתי נפרד ממנו. התקיעות בטיפול מיוחסת ( בגישה הפסיכואנליטית) להחייאתו של קונפליקט מתקופת הילדות ולהתנגדות להחייאה זו. התנועה בטיפול, לעומתה, מיוחסת לפתרון של הקונפליקט דרך הטרנספרנס, ונחשבת כבעלת פוטנציאל לריפוי.
שנדור פרנצי (1933-1873) טען שהקשר הרגשי בין האנליטיקאי והמטופל עשוי לאפשר למטופל לחוות טראומה וקונפליקטים מוקדמים מחדש ביחסים עם האנליטיקאי. החוויה מחדש של הטראומה והקונפליקטים המוקדמים, מחשלת את הקשר הטיפולי ובזכותו מתאפשרת התנועה בטיפול. פרנצי סבר שלנוכחותו של האנליטיקאי כאדם בחדר הטיפול יש השפעה מכרעת על המטופל.
נוכחותנו כמטפלים בחדר נתפסת בדרך כלל כ"שקופה", אולם אין ספק שהיא משפיעה ושהיא גם מושפעת ממצבנו הפיזי והנפשי. ברגעים מסוימים בטיפול אנו עשויים להחוות על ידי המטופל כדמויות הוריות, כדמויות אחיות או כחברים בקבוצת השווים שלהם. והדבר מאפשר "לנצל" את כישורי המשחק של המטפל והמטופל כאחד. אריק ברן ("משחקיהם של בני אדם" , 1968) ניתח את הדיאלוג בין שנים (כולל מטופל ותרפיסט כמשחק בין הרמות השונות של התפקוד שלנו. ברן המחיש בספרו כיצד המשגה של עמדות (לא מודעות) על פי חלוקה להורה, בוגר וילד מול הורה, בוגר או ילד מהצד השני, תורמת להבנת המסרים הלא מודעים בינינו.
בעבודה עם ילדים ובני נוער אנו נמצאים תמיד קרוב לזמן שבו מתרחשים הקונפליקטים עם הדמויות המשמעותיות בחייהם (וגם הטראומות), ולפיכך, ניתן לצפות לכך שהקשר הטיפולי יאפשר מימוש בפעולה של יחסיהם של מטופלינו עם הדמויות המשמעותיות בחייהם ובעקבותיו גם תנועה בתוך הקשר הטיפולי ושינוי ביחסים שהם חווים במציאות חייהם.
החל מהשבעה באוקטובר ,אנו נמצאים בתנועה מטלטלת המאיימת על קיומנו הפיזי והנפשי. מקור הטלטלה הוא חיצוני והוא קשור באסון שמשפיע על כולנו, גדולים כקטנים. גם אנחנו וגם מטופלינו הצעירים חשים בטלטלה ומגיבים עליה באופן ישיר או עקיף. הנוכחות שלנו בחדר עשויה להשתנות ומענין לחשוב אם גם הקשר הטיפולי מושפע מכך.
בהרצאה זו נבחן את הנוכחות שלנו בחדר ואת התפקידים השונים שאנו והמטופלים שלנו משחקים בחדר הטיפולים בשגרה ובזמנים שבהם השגרה "מאותגרת" ואת השפעתם על תקיעות ותנועה בתהליך הטיפולי.
אילנה בן חיים (אדם) , פסיכולוגית חינוכית וקלינית. אילנה מלמדת מטפלים במסלול הכשרה לפסיכותרפיה של "יישומים קליניים" ובקורס התאמה למקצועות הבריאות. בעבר לימדה בתכנית להכשרת פסיכותרפיסטים של ילדים ונוער באוניברסיטת תל אביב וב"מדרשה הארצית לפסיכולוגיה חינוכית" בתל אביב. היא מטפלת בילדים ובני נוער בקליניקה ברעננה ומדריכה מטפלים בתכניות ההכשרה השונות לפסיכותרפיה.
אילנה הוציאה ספר שירה בשם "לא אני", בשנת 2016 תחת השם אילנה אדם.
ניתן להירשם לכל הרצאה בנפרד ומומלץ להירשם לכל הסדרה במחיר מוזל
את ההרצאות המוקלטות יקבלו הנרשמים לאחר מועד ההרצאה.
ניתן לרכוש את ההקלטות ולקבלן למייל גם לאחר מועד ההרצאה.
רישום ותשלום
שימו לב:
* ההרצאה של הלל וייס – לא תוקלט
רגיל – 70 ש"ח
חבר אגודה/סטודנט/גמלאי – 50 ש"ח
מחיר מוזל לכל הסדרה (חמש הרצאות):
ניתן ומומלץ להירשם לכל הסדרה במחיר מוזל ולקבל את ההקלטות.
רגיל – 308 ש"ח
חבר אגודה/סטודנט/גמלאי – 210 ש"ח
להרשמה יש ללחוץ על הקישור:
מחיר להרצאה בודדת : שיחה זוגית על שירי זוגיות (23.6):
רגיל – 50 ₪ – https://tinyurl.com/y4bplh8e
חבר אגודה/סטודנט/ / גמלאי – 30 ₪ – https://tinyurl.com/y2a42kwu
לאחר התשלום
- קישור אישי להרצאה ישלח ביום ההרצאה לכתובת המייל שהוזנה.
- הכניסה לזום רק למי שנרשם ומלא פרטיו ברישום. שימו לב: ההרצאות הינן לאנשי מקצוע. יש להתחבר לזום באמצעות שם המשתמש שלכם (כלומר לבצע מראש sign in או לוודא שזום המכשיר הוא על שמכם) לא ניתן יהיה להיכנס בלחיצה כאורח/ת אנונימי/ת.
מדיניות ביטולים
- ניתן לבטל עד שבוע לפני ההרצאה ולקבל זיכוי לפעילויות האגודה.
- הביטול ייעשה באמצעות שליחת דוא"ל.
- לא ינתן החזר כספי אלא זיכוי לפעילויות האגודה.