החטיבה לטיפול זוגי בגישה פסיכואנליטית 

תוכנית שנתית 2017-2018  נתראה בקרוב עם התכנית החדשה לתשע”ט!

לתכנית המלאה של תשע”ח הכנסו לכאן

 

החטיבה הזוגית המשיכה את פעילותה במסגרת האגודה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית. כבכל שנה אנו פותחים מרחבי חשיבה דינאמיים לטיפול הזוגי בגישה הפסיכואנליטית ומזמינים את המשתתפים הקבועים וכן מתעניינים חדשים להצטרף אלינו. בשנת תשע”ט התקיימו ארבע הרצאות וארבע קבוצות קריאה .בכל ערב קריאה נקרא מאמר שהיווה חומר רקע להרצאה שהתקיימה לאחריה. באופן זה עודדנו הטמעה ואיטנגרציה בין התאוריות, תאורי המקרים והחוויה בפרקטיקות הפרטיות והציבוריות בהן אנו פוגשים את מטופלינו.

 

ההרצאות :

21/12 – ד”ר זיוה לויטה –  סקרנות בזוגיות

“אין לי כישרונות מיוחדים. אני רק סקרן נלהב”.(אינשטיין)

1/2 – קרן שפירא – התבוננות על טיפול פסיכואנליטי זוגי עם זוג חסוך המנסה להרות ומחשבות על תחושת עקרות והמשאלה לקשר פורה

15/3 – מיטשל בקר – מה מאפשר לזוג להכיל יחד כאב אובדן ואין ?

  קבוצות קריאה – [ המאמרים נשלחו מראש לנרשמים ]

16.11.2017  – בקבוצה בהנחייתה של עליזה רוזן נקרא מאמרם של מורגן וסטוקו – סקרנות

11.1.2018  בקבוצה בהנחייתו של מוטי שובל –  ”סובייקטיביות אובייקטיביות ומרחב משולש“ בספרו של בריטון ”אמונה ודמיון“ – 

25/4 – יום ד – מאמרו של כריסטופר בולאס – “שנאה אוהבת” (פרק שש מתוך “צלו של האובייקט” עמ’ 115-132)
מנחת הערב: ניצה עציון ,מטפלת זוגית ומשפחתית ,מוסמך בעבודה סוציאלית, בעבר ניהלה תחנה לייעוץ זוגי בתל-אביב. כיום עובדת בקליניקה פרטית.

כריסטופר בולאס הוא אחד המורים החשובים בתחום יחסי אובייקט, וחדשן גם בתחום של יחסי מטפל מטופל. החידוש שלו במאמר זה הוא התייחסותו לשנאה כאל כוח שמטרתו לשמר את האובייקט ולא להרסו. ההרשמה ברישום מוקדם בלבד! לא יהיה רישום במקום.

  14.6.2018 בהנחייה של נעמי ברוק – משמעות הסיום בטיפול זוגי מאת מארי מורגן

 עליזה רוזן יו”ר החטיבה הזוגית

חברות החטיבה: בוני עמרמי, דר’ זיוה לויטה, דר’ לאה וולקוב, ניצה עציון, קרן שפירא

 

 

תקצירים :

22/12 – ד”ר זיוה לויטה 

סקרנות בזוגיות –  “אין לי כישרונות מיוחדים. אני רק סקרן נלהב”. (איינשטיין)

פרויד טען שההפך מאהבה אינה שנאה אלא אדישות. סקרנות היא היפוכה של אדישות. לסקרנות בזוגיות פנים רבות ורבדים שונים. תחילת מערכת יחסים זוגית מלווה בהרבה סקרנות. רצון להכיר, ללמוד ולדעת את בן הזוג. במהלך השנים, הסקרנות פוחתת ויש תחושה של הכרות וידיעה שיכולים להוביל ליציבות והמשכיות אך גם לקיבעון ונוקשות.

הסקרנות מביאה ידע ומאפשרת גמישות והפחתת החזרה הכפייתית המשיבה את האדם שוב ושוב לכאבי העבר ופותחת הזדמנות ותקווה לשינוי.  מטרת ההרצאה לעקוב אחרי התפתחות הסקרנות בזוגיות, האתגרים שהסקרנות מציבה ליחסים הזוגיים וההשלכות לטיפול הזוגי.

ד”ר זיוה לויטה,  עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת ומדריכה מוסמכת בטיפול זוגי. קליניקה פרטית לפסיכותרפיה אישית וזוגית, רמת השרון, לצד הדרכה והוראה בטיפול זוגי פסיכואנליטי. בעבר, מנהלת תחנות לייעוץ נישואין. פרסמה בעיתונים מקצועיים ישראליים ובינלאומיים מאמרים בתחום הטיפול הזוגי הפסיכואנליטי..

 

1/2/18  – הרצאתה של קרן שפירא – התבוננות על טיפול פסיכואנליטי זוגי עם זוג חסוך המנסה להרות ומחשבות על תחושת עקרות והמשאלה לקשר פורה

זוגות רבים מגיעים לטיפול בהרגשת חוסר אונים בין הרצון המוצהר לחיים משותפים מספקים ובין חוויה מתמשכת של תסכול ותקיעות. הם אינם מסוגלים להתבונן על עצמם בתוך הקשר ולא מבחוץ. באופן אינטואיטיבי הם מבקשים להיפגש עם אדם שלישי, מקצועי, שיוכל לעזור להם. ואכן, המטפל הפסיכואנליטי הזוגי מספק אובייקט של ‘עמדה שלישית’ כדי לעזור לזוג הנעדר ביכולת רפלקציה וחשיבה משותפת, ליצור מרחב שניתן לחשוב בו ולהיפגש עם השני. בהרצאה אשתף בטיפול זוגי עם זוג  שבחיבור הזוגי נתנו חיים לטראומה דומה של נטישה רגשית, הזנחה והדרה. הם משחזרים בפעולה את יחסי האובייקט המעוותים שהפנימו וחייהם המשותפים רווי עלבונות וניכור.  שנים רבות שהם מנסים להרות.  אני משתמשת ברעיונותיו והמשגותיו של רונלד בריטון,  כדי לנסח את הקושי המהותי של הזוג זה, אשר עסק בניסיון להפרות קשר עקר גם באופן ממשי, וכדי לתאר במקצת מן העבודה עימם ברוח זו.

קרן שפירא, M.A., פסיכותרפיסטית בגישה פסיכואנליטית עם התמחות בטיפול זוגי ובמערכות יחסים מטעם מרכז טוויסטוק ליחסים. מטפלת בהבעה ויצירה עם התמחות בדרמה ומנחת קבוצות. בעלת קליניקה לטיפול במבוגרים בבנימינה.

15/3/18 –  הרצאתו של  ד”ר מיטשל בקר – מה מאפשר לזוג להכיל יחד כאב, אובדן ואין?

ניתן לטעון שאין לשני אנשים אפשרות להכיל ביחד ובמשותף כאב של אובדן ואכזבה. ביסוד הטענה הזאת ישנה הנחה שהחוויה של רגש, במיוחד הרגש השלילי, אינה חוויה שניתן להתחלק בה. ידוע לנו היטב איך אובדן ואכזבה יכולים להתקיף את  הביחד עד כדי פירוקו של הזוג. ברצוני להתחיל לדון במנגנון שבו האחד מנסה לקחת על עצמו את העול הרגשי של השני עבורו. וכמו כן ,שאחד מוסר לשני את העול הרגשי. אנו מכירים את המנגנון הזה בתור מהלך של פסיכופתולוגיה. אך זאת גם פעולה של אהבה והתמסרות. האם חרדה או פחד או דיכאון יכולים להימסר? ואם כן, אז אולי גם זוג יכול להירתם להכלה משותפת. מה כל כך מקשה על זוג כדי להכיל רגשות קשים? מה התמות הזוגיים החוסמים האפשרות להכלה זוגית? ומה מאפשר לזוג להכיל ביחד כאב אובדן ואין?

אשתמש בנרטיבים מיוחדים של דוד גרוסמן מתוך 3 ספריו, ‘האישה הבורחת מבשורה’, ‘נופל מחוץ לזמן’, ו’סוס אחד נכנס לבר’, כדי להדגים המאבק האדיר ששניים עוברים מול כאב אובדן ואין.

ד”ר מיטשל בקר , פסיכולוג קליני, כתב מאמרים על פסיכואנליזה התייחסותית עם דגש על שימור הדיאלקטיקה בין מודלים  מונאדיים(תוך נפשיים) למודלים אינטר סובייקטיביים בהתייחס לנושאים של משחק, הזדהות השלכתית, נרקיסיזם , הכנסת אורחים,לידת הפירוש, והיעלמות. ד”ר בקר מלמד  קורסים על עבודתו של ביון  בתכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת בר-אילן.

דילוג לתוכן