מיני קורס בנושא: מבוא לטיפול מיני

השנה נקיים מיני קורס בנושא : מבוא לטיפול מיני
קבוצת למידה בזום בת 3 מפגשים בימי שני
במהלך ינואר/פברואר בין השעות 20.00-21.45
בהנחייתה של מיכל ניר
בשלושת המפגשים ננסה לגעת באופנים האפשריים לנו להנכחת מין ומיניות בחדר הטיפולים. לרוב, ישנו קשר ישיר והדוק, בין חיי הרגש לבין מיניותו של האדם.
הרצאה 14.11.22 – ערב לכבוד ספרה החדש של ד”ר גילה אשתור

ז’אן לאפלאנש היה אחד התיאורטיקנים הבולטים באסכולה הפסיכואנליטית הצרפתית, אך רק לאחרונה זכו מרבית כתביו לפרסום באנגלית ובעברית. עד היום, חשיבתו התיאורטית לא מיוצגת כראוי בשיח הפסיכואנליטי בארה”ב ובישראל. ספרה של ד”ר גילה אשתור
הרצאה 9.6.22 – עבודה עם פליטים

תהליך ההקמה של Humanity Crew – ארגון למען פליטים, שמספק התערבויות וסיוע נפשי לפליטים ומפתח שיטות התערבות מותאמות סיטואציה והקשר חברתי
הרצאה 9.6.22 – عنوان المحاضرة: تدخلات مع اللاجئين

תהליך ההקמה של Humanity Crew – ארגון למען פליטים, שמספק התערבויות וסיוע נפשי לפליטים ומפתח שיטות התערבות מותאמות סיטואציה והקשר חברתי
הרצאה 7.6.22: “האנשים אינם שקופים, בבית שקוראים לו גוף הם גרים”

ההרצאה עוסקת במפגש עם המוגבלות הגופנית על צורותיה השונות, מפגש המתרחש אל מול החברה, עם הסביבה הקרובה ואל מול המטפל בחדר הטיפול. נתייחס בעיקר לאופן שהדברים הללו באים לביטוי בטיפול בילדים ובני נוער והשפעתם על ההורים וההורות.
בעוד מרבית הגישות הפסיכואנליטיות עוסקות בעיקר במצע הרגשי המאפשר לפעוט לגדול ולהתפתח, אנו נוסיף לכך גם את המצע הגופני במיוחד כשהגופני פגוע או מוגבל. נתמקד בהשפעות האפשריות שיש לכך על ההתפתחות המנטאלית, על מבנה העולם הפנימי ועל היחסים עם הסביבה. נעשה זאת דרך סקירה סוציולוגית קצרה של ההתייחסות לנושא המוגבלויות בכלל; דוגמאות מן הספרות היפה והאמנות; מובאות מתיאורי מקרה והתייחסויות קליניות ותיאורטיות של פרויד ויניקוט ואחרים.
הרצאה 26.5.22 – רפואת נפש ביערות הגשם של גאנה

ההרצאה תתמקד במעבר של רופא נפש בין התרבות המערבית לאפריקאית, ביצירת קליניקות ניידות ביערות הגשם כטיפול קהילתי, באינטרקציות עם מרפאים מסורתים ככוהני אלים ומגרשי שדים נוצרים ומוסלמים. אם נספיק, נסקור כדוגמה את הפער בתפיסת הפסיכוזה בין החברה המערבית לאפריקאית-המסורתית.
הרצאה 31.3.22 – וואס הערט זיך?

ההרצאה עוסקת בהדהוד בין זהות ושייכות בעבודת ההדרכה והטיפול באוכלוסייה החרדית. רעיון ההדהוד מבוסס על יסודות חשיבתו של הפסיכואנליטיקאי היהודי הנס לוואלד (1993-1906).
מיני סדרה של שתי הרצאות זום בנושא : “אספקטים פסיכואנליטיים עכשוויים בהורות למתבגרים”

השינוי הדרמטי שעוברים מתבגרים ובמקביל להם ההורים, הפך עוד יותר קיצוני וקשה להתמודדות בתקופת ההתמודדות של העולם עם הקורונה. הורים למתבגרים רבים מדווחים על תחושות של חוסר אונים, מול הקשיים הרבים של ילדיהם קשיים שהולכים ומתגברים.
הרצאה 22.2.22: הצעות ל”עדכוני-תוכנה” הנדרשים בעת הזאת בפסיכותרפיה פסיכואנליטית במתבגרים

המהפכה השקטה: ‘אמנת זכויות הילד’ (1991), מחזקת את ה parens patriae; קרי, חיזוק ההגנה, האחריות והחסות של החברה על ילדים אך בו בזמן מסמנת האמנה הרחבה של ‘טובת הילד’ אל ‘זכויות הילד’; בכך נולד מעבר מהפכני מתפיסת הילד כ’אובייקט’ לתפיסתו כ’סובייקט’ מובחן ונפרד לכשעצמו. מהפכה זו מחוללת שינויים חברתיים מרחיקי לכת גם אם שקטים ברובם, בעיקר במשולש הורים-ילד-חברה. למשל, האיסור בחוק על הכאה פיזית של ילדים, חובת הדיווח, המועצה לשלום הילד, שמיעת-קטינים בבית-המשפט ועוד
הרצאה 10.2.22 – علاج نفسي لمقدمي طلبات اللجوء

בישראל חיים כ-30,000 מבקשי מקלט מאפריקה, רובם יוצאי אריתריאה וסודאן החיים מזה כעשור כמעט ללא זכויות אזרחיות ומהווים את החוליה החלשה ביותר בחברה הישראלית.
במפגש נסקור בקצרה את מאפייני אוכלוסייה זו, את האירועים הטראומתיים שמבקשי המקלט חוו במולדתם, בדרכם לישראל וגם לאחר הגעם לישראל. אלו אירועים טראומתיים אשר טרם פרצו את מחסום התודעה הישראלי.