השתתפות ביום העיון מוכרת על ידי החטיבה הקלינית של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל (הפ”י) כהעדרות בשכר הממומנת על ידי המעסיק.לחץ כאן לפרטים
חטיבת הילדים והנוער של האגודה מציגה
יום העיון השלישי לשנת תשע”ט
מצבים מנטליים ראשוניים
בפסיכותרפיה פסיכואנליטית עם ילדים ונוער
לעלון יום העיון כולל אישור השתתפות של הפ”י לחץ כאן
מכון מופ”ת , רח’ שושנה פרסיץ 15 , קרית החינוך, ת”א
יום ד’ 29.5.19 בין השעות 08:30-14:00
יו”ר יום העיון: מר אבי שרוף
08:30-09:00 -התכנסות
09:00-09:15- דברי פתיחה
מר אבי שרוף – פסיכולוג קליני מדריך. מרצה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל-אביב ובתוכניות לפסיכותרפיה באוניברסיטאות חיפה, בר-אילן וברזילי באשקלון. לשעבר פסיכולוג ראשי במרכז לבריאות הנפש בנס-ציונה. חבר בצוות ההיגוי של חטיבת הילדים והנוער באגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית. מנהל אקדמי של התוכנית לפסיכותרפיה בילדים ובנוער בגישה פסיכואנליטית, בי”ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת תל-אביב.
09:15-10:30-הרצאה: “התפתחות רגשית מוקדמת ומצבים מנטאליים ראשוניים”-
גב’ אלינה שלקס
בהרצאה תוצג התבוננות על התפתחות רגשית מוקדמת, הן בזמן הריון ולידה והן בתקופת הינקות, כרלוונטית להבנה של מצבים מנטליים ראשוניים אותם אנו פוגשים בעבודה הקלינית.
הפריזמה הראשונה דרכה נעשה ניסיון להבין את המקורות של התהוותנו המנטאלית מושתתת על ניסיון קליני ועל תאורטיזציה פסיכואנליטית של ניסיון זה. אתייחס לשתי מגמות עיקריות בדיון התיאורטי בנפש התינוק: המגמה האחת מדגישה את מושג הנרקיסיזם הראשוני בראשית ההתפתחות הרגשית, ותופסת את התינוק כשרוי במצב נפשי של התמזגות עם האובייקט; המגמה השניה מתייחסת אל נפש התינוק כבעלת קיום נפרד ומודעות בסיסית גסה לקיומו של האובייקט כבר מראשית החיים. אתייחס לתיאורטיקנים הרלוונטיים בכל אחת משתי מגמות אלה ולהשלכות הקליניות הנובעות מהבדלים תאורטיים אלה.
הפריזמה השניה להתבוננות על ראשית ההתפתחות המנטאלית מושתתת על אינטרפרטציה פסיכואנליטית של תצפיות בעוברים ובתינוקות ועל מחקרים התפתחותיים. תצפיות ומחקרים אלה מאפשרים לא רק הבנה התפתחותית עמוקה אלא גם חשיבה מקיפה ומאתגרת לגבי ההיווצרות של אופני חשיבה, רגש והתייחסות בהמשך החיים בכלל ובסיטואציה הטיפולית בפרט. במקביל, אדון במגבלות הקיימות בהסקה בדיעבדית, מתוך הסיטואציה הקלינית, לגבי מקורות ההתפתחות הנפשית.
מהות ההרצאה היא ניסיון לקדם אותנו צעד נוסף בהבנת מטופלים קשים ורגרסיביים, מתוך ידיעה אפריורית שהיכולת שלנו להבין את ראשית ההתפתחות המנטאלית לעולם תהיה מוגבלת.
אלינה שלקס – פסיכולוגית קלינית מדריכה במרפאה לבריאות הנפש רמת חן. פסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל. יזמה ומשמשת מאז הקמתו, בשנת 2007 כראש המסלול ‘מצבים מנטאליים ראשוניים’ בתכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב. הייתה בין מקבלי הפרס ע”ש פיליסמדאו בניו יורק, 2006, על מצוינות בכתיבה פסיכואנליטית ובשנת 2008 קיבלה בלוס אנג’לס את הפרס הבינלאומי לזכרה של פרנסס טסטין על עבודתה “אימת הנפילה וההיעלמות”.
10:30-11:00-הפסקה
11:00-12:15- הרצאה:”את פתח לו”: פתיחת מרחב המשחק אצל ילדים עם אוטיזם-
גב’ יונית שולמן
משחק אותנטי, יצירתי, ספונטני וחי, הוא תמיד חדש, מפתיע, מעניין, ומשתנה. היכולת לשחק נבנית בתוך קשר. הקשיים בתקשורת מחד, ובהתמודדות עם שינויים מאידך, הם שני מאפייני הבסיס העיקריים של האוטיזם. אין זה מפתיע לפיכך, שילדים עם אוטיזם מתקשים בבניית היכולת לשחק. בהרצאה יועלו מחשבות לגבי השאלות הקליניות המעשיות, שניתן לתמצת אותן ל”איך” ו”מה”. איך פותחים את מרחב המשחק אצל ילד שמתקשה לשחק, ומה עושים כשמרחב המשחק מתחיל להיפתח. נדון באפשרות להעצים וללבות ניצוצות ראשוניים של פוטנציאל המשחק; האפשרות לטרנספורמציה של פריקה דרך “אינטרפרטציה דרך המשחק”, בדומה למושג האינטרפרטציה דרך הפעולה של אוגדן; הצורך להנעה המתמשכת הנדרשת מהמטפל, לצורך שימור היכולת המשחקית ופיתוחה; ודילמות טכניות ואתיות סבוכות ומורכבות ביחס לעבודת המטפל והקשר הטיפולי הנובעות מכך. לסיכום נחשוב על מגבלות היכולת, על ייאוש, ועל תקוה. זאת במטרה לעורר את החשיבה, הבחינה העצמית והיצירתיות המשחקית של כולנו.
יונית שולמן – פסיכולוגית קלינית מדריכה. מנהלת סקטור הפסיכולוגים בעמותה לילדים בסיכון. מנהלת תכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית ילד ונוער בתכנית ללימודי המשך, בית ספר לעבודה סוציאלית אוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם אבי שרוף. מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים, מרבה לעבוד עם אנשים עם אוטיזם ומשפחותיהם לאורך טווח החיים. מרצה, מלמדת ומדריכה במסגרות שונות בנושאים הקשורים בטיפול בילדים ונוער ובטיפול באנשים עם אוטיזם.
12:15-12:45-הפסקת צהריים
12:45-14:00-הרצאה:” Reveries ככלי מפתח בטיפול עם ילדים שקשה להגיע אליהם “-
ד”ר דורית קבילי
תאוריית השדה האנליטי הפוסט-ביוניאנית, שפותחה על-ידי פרו ועמיתים רואה בחיי חלום “תיאטרון ליצירת משמעות” ומורה לנו להשתמש באופן מושכל באינטואיציות שמעניקים החלומות שלנו. בהשראתה נסללת דרך לטפל בטווח רחב של מטופלים גם בקרב ילדים שקשה להגיע אליהם, עם קשיים חמורים בסימבוליזציה ומנטליזציה.
ציביטרזה (2017), המזוהה עם המודל של תאוריית השדה וממשיך דרך, מציין ש”רוב עקבות הזיכרון הארכאיות וכמובן שגם אלה הקשורות לטראומות המוקדמות ביותר, יכולות להירשם רק בצורה לא ייצוגית, בלא מודע “הלא נגיש”. הוא מתאר מופעים של חוויות אלו בטיפול ורואה- בREVERIE–כלי שמוביל בהדרגה לפיגורביליות. כך, בטיפול ו\או הדרכה, כשאנו חשים כמהלכים בחשכה, הגותם סביב הרעיונות של וויניקוט וביון המאוחר בעיקר, מעוררת תקווה.
ד”ר דורית קבילי– פסיכולוגית קלינית מדריכה בעמותה לילדים בסיכון, בתוכנית לפסיכותרפיה אוניברסיטת ת”א ובקליניקה של המרכז הבינתחומי בהרצליה. שותפה לעריכה מדעית של הספר “טכניקה בטיפול בילדים” מאת אנטונינו פרו.