
הרצאה מקוונת: מחשבות על יחסי כוח ונקודות עיוורון
סוגיות תרבותיות בטיפול
בהרצאה נרצה לדון בנושאי גזע ומעמד בטיפול פסיכולוגי מתוך חוויותינו האישיות.
אנו שתי נשים, פסיכולוגיות קליניות, מזרחית ויוצאת אתיופיה, שזהותן מורכבת: מחד, זהותנו ה"שחורה" שאינה נמנית על הקבוצה השלטת, ההגמונית; ומנגד זהותנו המורכבת משייכותנו לקבוצת המטפלים הקליניים, קבוצה הגמונית פריווילגית "לבנה" בחברה הישראלית. במאמר נבחן את זהותנו המורכבת ואת האופן בו היא משפיעה ומושפעת בטיפולים, נשאל שאלות מתוך מסגרת החשיבה ההתייחסותית אודות אמפתיה ואודות נקודות העיוורון שלנו.
הדיון יבקש לעורר שיח שיאפשר להתבונן מחדש על קטגוריות הזהות, על מנת לבחון אותן מחדש. נצא מנקודת הנחה כי הגישה המעמידה במרכזה את פוליטיקת הזהויות ומגייסת את השיח ההתייחסותי לשם כך, הינה מוגבלת ככל תפיסה, וכי גם עבורה דרושה רפלקציה ויציאה מאזור הנוחות, בכדי לאפשר תנועה והתפתחות, בדומה לטיפול טוב.
אודות המנחות
גילי כ״ץ בן שפר, פסיכולוגית קלינית, מטפלת בקליניקה פרטית במבוגרים, זוגות ונוער. עובדת עם נוער פנימייה בכפר הירוק בצוות הניהולי של המרכז הטיפולי. חברה בוועד הפורום ההתייחסותי הישראלי ובפורום הישראלי לנוירופסיכואנליזה. בעבודתה רגישה לאספקטים תרבותיים וחברתיים העולים בטיפול.
טלי סמני, פסיכולוגית קלינית, מטפלת בקליניקה פרטית בילדים, נוער ומבוגרים. עובדת כמנחה במיזם ‘מקום’ של ארגון מעוז.פעילה חברתית וחברה בפורום בריאות יוצאי אתיופיה ובקבוצת יוצאי אתיופיה בבריאות הנפש. בעבודתה עוסקת בגיוון ובאספקטים תרבותיים וחברתיים בטיפול ובמקומות עבודה.